Google Translate:

Mat separat

Mer än 20 procent matavfall – och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well och tidningar. Så ser innehållet i det brännbara avfallet ut i Karlskrona. Konsekvensen är brännbart avfall av lägre kvalitet, vilket innebär att Affärsverken har svårt att bli av med det. Dessutom är det dyrt att transportera. En annan negativ konsekvens är ökad miljöpåverkan.

Därför har vi tagit initiativ till kampanjen Mat separat.

När du slänger matavfall i den bruna påsen bidrar du till att allt från äggskal och bananskal till fiskrens och ruttna tomater omvandlas till värdefull energi, i form av nyttig biogas och effektiv biogödsel. Det är bra för miljön.

Som ett led i kampanjen har vi under 2017 och 2018 besökt 61 skolklasser i åk 1 och 2 i Karlskrona kommun. Barnen har fått se vår animerade film (länk till Youtube), lärt sig varför det är viktigt att sortera rätt och varit med och tävlat i vår teckningstävling. Första pris gick till en elev i klass 2 på Hasslöskolan som fick sin bild stripad på en av våra renhållningsbilar.

Här intill finner du vår broschyr 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat där du får svar på dina frågor om matavfall. 

Nu börjar resan mot att halvera mängden matavfall i det brännbara. Om alla Karlskronabor drar sitt strå till stacken når vi målet.

Här håller vi på att bygga upp nya affärsverken.se

Alla bitar är inte på plats än, så kika in då och då för att se processen.

Hittar du inte vad du letar efter kan du alltid besöka den befintliga webben